Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może dlatego, że wykorzystane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Standardowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też wspaniałe i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, jakkolwiek też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska w Krakowie
Spójrz na parę poniższych składników, które stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się podczas realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest sowita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.
restaurants main market square krakow
Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są wyśmienite, ale te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą oraz są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo płynąć swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.