Sekrety kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia polska uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różnorodne obyczaje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, że najważniejszym i w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczy samej dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści akcentują, że jest wyśmienita i sycąca.